Отворена е дарителска сметка за 6- годишната Йоана от Велико Търново

Източник: dariknews.bg

6-годишната Йоана Христова от Велико Търново спешно се нуждае от финансова подкрепа за лечение. Детето в момента се намира в Турция, където претърпя две операции за отстраняване на злокачествен тумор в мозъка.

За ходенето по мъките на малката болярка разказа нейната леля Нина Нешева. "Всичко започна преди около година. Първият симптом беше повръщане. После детето започна да се оплаква от силни болки в стомаха, получаваше тежки кризи", разказа пред Дарик притеснената леля.

Сериозно изпитание е било очакването на диагнозата. Лекари от Велико Търново, Шумен и София смятали, че става дума за гастрит, язва, пъпна херния, нервен стомах... Препоръчано било на родителите да се обърнат и към психолог. "Той каза, че детето е разглезено и ни посъветва да ограничим гледането му на детски филмчета. Дори препоръча да вземем на Йоана котка, за да я успокоява", обясни Нина.

След консултация с търновски ирисолог, семейството отишло в столична клиника. Йоана изпаднала в криза още в лекарския кабинет. Направени са и изследвания, които показали, че има епилепсия, но тя е само симптом на тумор в мозъка.

Семейството се е свързало с организация, която помогнала да се направи проучване на клиниките, които могат да предложат адекватно лечение на Йоана. Така на 16 януари пристигнали в Истанбул, където още същия ден е направена първата операция на детето.

"Лекарят определи интервенцията като животоспасяваща, тъй като Йоана е разполагала с още броени часове живот. При операцията и е поставен специален катетър, който да отстрани събралата се в главата и течност", обясни Нина Нешева.

Пет дни по-късно е направена и втората интервенция, при която е отстранена голяма част от тумора. За лечението родителите на Йоана са събрали от близки и приятели 80 000 лв., които са оказват крайно недостатъчни.

Необходими са още 38 000 лева, с които да се обезпечат 33 процедури по лъчетерапия и 6 вливания като подготовка за химиотерапията, която трябва да продължи една година. "Йоана постъпи в турската болница в четвърти стадий, туморът се оказа злокачествен. Обнадеждава ни това, че няма разсейки и няма да спрем да се борим", категорична е лелята на детето.

Нина Нешева сподели възхищението си от турските медици. "Те се държат прекрасно с нас. Йоана навърши 6 годинки в болницата. Щом разбраха, че има рожден ден, лекарите направиха балони от ръкавици, украсиха ги, купиха торта и подаръци. Беше много емоционален момент", разказа лелята.

Зам.-председателят на Общинския съвет Калина Широкова призова колегите си, които многократно са се отзовавали на благородни каузи, да подкрепят Йоана по трудния път на нейното лечение и да дарят част от месечните си възнаграждения.

Телефонът на Нина Нешева е на разположение в редакцията на Дарик Велико Търново за всички, които искат да помогнат на Йоана -0899 910 316.

Дарителска кутия е поставена в заведението в сградата на Община Велико Търново.

Вече е отворена дарителска сметка:

BIC UNCRBGSF

BG57UNCR70001522551105

УниКредит Булбанк

« назад