Лекари във Велико Търново апелират за доброволно кръводаряване

Лекари във Велико Търново апелират за доброволно кръводаряване

Лечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции на територията на лечебните заведения в област Велико Търново, е намалило драстично наличностите на кръв и кръвни продукти в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. Отделението е  единственото, което осигурява безценната течна тъкан и производните й съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология отправя призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв в дните 29 февруари, 1 и 2 март 2016 г., от 8:00 до 13:00 ч., на място в стационара /Велико Търново, ул. Ниш 1/.
Наличието на 4 последователни почивни дни /3, 4, 5 и 6 март/ е допълнителен рисков фактор за застрашително намаляване на наличностите на кръв и кръвни продукти, защото лечението на пациенти няма да бъде преустановено, а намирането на кръводарители и най-вече изследването и преработката на кръвта е практически невъзможно.

Напомняме, че минималния срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и съгласно Наредбата за работното време, почивките и отпуските - имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

« назад