Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

 

Уважаеми граждани на Община Велико Търново,

За мен е истинска чест и огромно удоволствие да Ви поздравя с Националния празник на Република България – 3-ти март.

С подписването на  мирният  договор в Сан Стефано преди 138 години България възкръсва и се завръща на политическата карта на Европа и света.

Изстрадалият векове наред български народ с ентусиазъм и огромни надежди поставя устоите на Третата българска държава.

Велико Търново има свое особено важно място и принос в този държавотворен процес. Градът, който векове наред е бил упование и надежда на всички българи приютява Учредителното събрание и гордо дава името си на първата българска конституция.

Освобождението на България е резултата от военен и политически акт на Великите сили на 19-ти век. Българската свобода, обаче не е подарък, а изстрадано достижение на българският народ, който и в най-непрогледният мрак на робството  води неравна, но епична борба за свободата си.

Въстанията още от 14-ти век до Освобождението, борбите за църковна независимост, за българска просвета, образование и наука показват непримиримият дух, гордостта, достойнството и стремежът към свобода и независимост на славните ни предци.

Днес, ние, съвременните великотърновци и българи почитаме тяхната памет и се стремим да бъдем верни следовници на любовта и отдадеността  на Отечеството.

Честит Национален празник.

Да живей България!

 

ДАНИЕЛ ПАНОВ,

КМЕТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

« назад