Даниел Панов: „Българската свобода не е подарък, а резултат от вековна съпротива”

Даниел Панов: „Българската свобода не е подарък, а резултат от вековна съпротива”

138 години от Освобождението на България от османско владичество бяха почетени днес във Велико Търново. Стотици жители и гости на старопрестолния град се събраха пред паметника Майка България - символ на държавността и борбата за свободата, обединението и независимостта на родината. В словото си кметът Даниел Панов припомни дългия път, извървян от народа по пътя към Освобождението и подчерта, че то не е подарък, а резултат от упорита вековна съпротива.

„Преди 138 години, след подписването на Сан-Стефанския мирен договор между Русия и Турция, България се връща на политическата карта на Европа и света. И днес някои историци и изследователи интерпретират историята на българското Освобождение, като го свеждат до юридически акт и до сделка между Великите сили. В този разказ свободата на България е представена едва ли не подарък и страничен ефект от един договор. Тук, във Велико Търново, ще припомня друга част от историята. На 17 юли 1393 година - една от най- трагичните дати в историята на България, Търново пада под османско владичество. Престава да съществува Второто българско царство. Непосредствено след това злокобно събитие започва многовековната съпротива на българския народ. Още през 1408 г. с въстание Константин и Фружин опитват да възстановят Търновското царство. През 1598 година избухва Първо Търновско въстание, а 1686 е годината на Второ Търновско въстание. Нека си спомним за Велчовата завера през 1835 г., за четите на Филип Тотю, Стефан Караджата, Хаджи Димитър, за борбата за независима българска църква, просвета, образование, наука и култура. Всичко това е пример за вековните актове на съпротива, на борбата за отстояване на нашата българска идентичност. Огънят на българския дух е неугасим. Свободата изобщо не е подарък!”, подчерта Даниел Панов.

Кметът каза още, че първото честване на Освобождението е било именно в историческата столица на България през 1879 г., а участниците в Учредителното събрание поемат инициативата за изграждането на общобългарски паметници, посветени на Трети март. „Днес, когато честваме Националния ни празник, прекланяме глави и отдаваме дължимата синовна почит и благодарност на всички, които посетиха животите си за родната свобода. Днес съвсем ясно чувстваме и разбираме, че когато сме обединени от важни национални каузи, ние българите сме в състояние да постигнем общите си цели и да вървим напред”, завърши Даниел Панов.

След празничното слово ученици от Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново представиха литературно-музикалната композиция „”. Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов обяви носителя на Академичната награда „3 март” – Ивона Стоилова от НВУ „Васил Левски”. Заради ангажименти, които Стоилова има по програма „Еразъм” в чужбина, кметът Даниел Панов връчи отличието на нейна колежка от НВУ. Последва благослов от великотърновския митрополит Григорий, поднасяне на венци и цветя и голямо Търновско хоро, в което Даниел Панов също се включи. Родолюбците от клуб „Традиция” бяха подредили изложба на автентични оръжия, а във войнишката кухня всеки можеше да опита традиционни блюда.

Сред гостите бяха също областният управител проф. Пенчо Пенчев, заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев, ректорите на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и НВУ „Васил Левски”, народни представители, общински съветници и кметове на населените места.

« назад