От Велико Търново стартира нов проект за регистрация на британски граждани в България

От Велико Търново стартира нов проект за регистрация на британски граждани в България

От Велико Търново стартира нов проект за регистрация на британските граждани, пребиваващи в България, който е съвместна инициатива на Посолството на Обединеното кралство и дирекция „Миграция” в МВР. Концепцията бе представена по време на форум в старопрестолния град, който бе открит от кмета Даниел Панов и посланика на Обединено кралство Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс. Проектът има за цел да улесни кандидатстването и получаването на разрешения за продължително или постоянно пребиваване в България на британските гражданите.

По същество концепцията предвижда унифициране на процедурите във всички общини, заедно с превеждане на необходимите документи на английски език. С информационни брошури ще бъдат разяснени също правата и задълженията на чуждестранните граждани, ще бъде издаден и наръчник с ясни инструкции за процедурите по регистрация. Всички материали ще бъдат достъпни и в електронен вариант, отделно ще бъдат разпространени в печатна форма в цяла България, обясниха посланик Ема Хопкинс и Николай Николов, завеждащ дирекция „Миграция”.

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов поздрави инициаторите на новия проект. По думите му, това е стъпка напред, която ще улесни общините в процесите на издирване на собствениците на сгради, които не се поддържат и се рушат, и на събираемостта на местните данъци от населените места. Даниел Панов добави, че Националното сдружение на общините също може да насърчи реализацията на новия проект.

Пред посланик Хопкинс Даниел Панов сподели, че България и община Велико Търново продължават да бъдат привлекателни за британските граждани, а отскоро интересът им отново е с тенденция на засилване. Той предложи Посолството и общността да се включат активно по време на предстоящото издание на Международното изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе в средата на април. По идея на Даниел Панов ще бъдат организирани концерти и изложба с благотворителна цел. Темата за опазването на сградите паметници на културата също бе сред обсъдените теми.

„Радвам се, че сте от добрите приятели на Велико Търново и България”, обърна се Даниел Панов към посланик Ема Хопкинс. Двамата бяха единодушни, че община Велико Търново е много добър пример как британците могат да се интегрират успешно у нас. Даниел Панов увери присъстващите на срещата граждани, че в настоящия програмен период ще има повече средства за инфраструктурата, канализацията, облагородяването на населените места, за читалищата и църквите.

« назад