Уникална за България изложба на златни и сребърни монети се открива във Велико Търново

Уникална за България изложба на златни и сребърни монети се открива във Велико Търново
Музейната експозиция представя най-голямата позната досега сбирка от сребърни и златни монети, сечени и пуснати в обращение по времето на Княжество България и Третото българско царство. Колекцията е събирана години наред от цял свят – от Австралия до Канада, от Англия до Индия, от Русия до Япония.
 
В резултат на различни обстоятелства – печалбарство, търговия, войни и др., в продължение на десетилетия българските сребърни и златни монети от този период са разпродавани, претопявани, унищожавани. Изграждането на новата българска държава след освобождението от османско иго през 1878 г. е един от най-романтичните и най-патриотични периоди в цялата история на България. Собствената парична единица наред със знамето, герба и химна са символите на националния суверенитет и идентичност. С много усилия и средства Фондация „Търново“ събра и предлага на обществеността тази уникална сбирка.
 
Откриването на експозицията е на 18 март 2016 г. (петък) от 18,00 ч. в Хан Хаджи Николи. Изложбата е част от тържествата по повод 22 март – Празник на Велико Търново.

 

« назад