Славната история на Велико Търново ще възкръсне с концерт- спектакълът “Моят град- Търновград”

Славната история на Велико Търново ще възкръсне с концерт- спектакълът “Моят град- Търновград”

Концерт - спектакълът „Моят град Търновград“ е част от програмата, с която се чества Празникът на Старата столица. Събитието ще се състои на 21 март от 19,00 ч. в ДКС „Васил Левски“, както и на 22 март от 11,00 ч. пред сградата на Община Велико Търново.

Той е иницииран и се организира от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ - град Велико Търново и се осъществява съвместно и  с финансовата подкрепа на Община Велико Търново.

За първи път в град Велико Търново се поставя такъв вид концерт – спектакъл с тема: ”Съвремие и минало на един велик град”.

По асоциативен начин с различни сценични изразни средства на голямата сцена в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ ще се разгърне почти цялата „велика” история на Велико Търново. Спектакълът има четири взаимно свързани части – Средновековие, Възраждане, Следосвобожденска епоха и Съвремие на Велико Търново. 

В спектакъла участват актьори от МДТ „Константин Кисимов”, които с кратки драматични миниатюри ще представят герои от всички времена и  епохи на града.

Ще прозвучат и текстове на писателя Емилиян Станев от неговата повест „Крадецът на праскови”, както и откъс от постановката на МДТ „К. Кисимов” „Величието Асеневци”, реализирана по инициатива на Община Велико Търново в рамките на националните чествания на 830 години от въстанието на Петър и Асен.

За първи път в културния живот на града на една сцена ще се съберат професионални и самодейни състави, обединени от общата идея – да пресъздадат със слово, музика, песен и танц историята на Велико Търново. 

 

В концерт-спектакъла ще участват:

  • Оркестъра и хора на МДТ „К. Кисимов” с диригент Васил Вълчев
  • Биг бенд при Община Велико Търново с диригент Владимир Бошнаков
  • ПФА „Искра“ при Народно Читалище „Искра-1869“ с ръководител Борислав Ангелов 
  • Смесен хор „Кантилена“ при Народно Читалище „Искра-1869“ с диригент Анета Павлова 
  • ДЮФА “Българче“ при Общински детски комплекс – Велико Търново с ръководители Галя Иванова,  Петър Петров и доц. Митко Димитров
  • Вокална група към СОУ „Емилиян Станев“ с ръководител Петя Кръстева
  • Балет „Зоки“ с ръководител  Зорица Радловска
  • „Виргиния балет“ с ръководител Виргиния Казарина
  • Танцово студио „Поли денс“ с ръководител Поля Алексиева 
  • ДВГ „ Пеещи камбанки“ към Младежки дом – гр. Велико Търново с ръководител Владимир Габров 

 

В спектакъла ще вземат участие и гости.

Група „Вакали“ 

е създадена през 2000 година с идеята за нов музикално-танцов формат, в който изпълнителите се подготвят да бъдат музиканти и танцьори едновременно. Репертоарът на групата представлява своеобразно дръм - шоу от инструментални и танцови изпълнения, които интерпретират българските ритми и неравноделни размери със съвременните изразни средства.

Групата печели фенове навсякъде, където гостува през годините - Германия, Холандия, Сърбия, Ирландия, Италия, Гърция, Китай, Тайван и други. Артистите от "Вакали" участват като специални гости в много престижни събития у нас - "Българската Коледа", "Мюзик айдъл", "Евровизия", "Гласът на България", "Денсинг старс"...

 

ФОРМАЦИЯ „ЖАР ТЕАТЪР“

е една от водещите съвременни български формации за невербален театър и е една от малкото български театрални компании работещи активно в сферата на театъра на открито и нестандартното пространство. Характерни за този театър са яркия метафоричен език, активното действие, ярката визия. Екипът на театъра е международен. Спектакли са представяни на множество международни фестивали в Корея, Холандия, Австрия, Германия, Индия, САЩ...

 

ДАНИЕЛ СПАСОВ и МИЛЕН ИВАНОВ

Двамата изнасят  много концерти в България и самостоятелни турнета в чужбина - Австрия, Германия, Швеция, Дания, Чехия, Израел, остров Корсика, Швейцария. През 2008 г. издават албум със старинни български църковно-славянски песнопения „Благословен си Господи“. През 2009 година излиза албумът „Коледен благослов“. В проекта на дуета е и „Тайнството на обреда“, издаден през 2012 година, в който са включени обредни народни песни от българския празнично-обреден цикъл. През 2011 година Даниел Спасов и Милен Иванов заедно с „Мистерията на българските гласове“ осъществяват записи в Радио Би Би Си - Лондон.

 

МИХАЕЛА ФИЛЕВА

е родена в град Велико Търново. От малка Михаела участва в много национални и международни музикални фестивали, като се завръща с голямата награда от почти всеки от тях. Носител е на Grand prix от „Сезони“, гр. Бургас; „Сарандев“и много други.

През 2010 година завършва Природо - математическа гимназия „Васил Друмев“ в родния си град. Участник е в първото издание на българския вариант на музикалното шоу „X Factor“.  Изпълнителка на годината за 2013 (BOX TV); Дебют за 2013 г. (БГ РАДИО); БГ Изпълнителка за 2014 г. и 2015 г. (БГ РАДИО). През ноември 2014 г. бял свят вижда и първата авторска песен на изпълнителката. Тя е по нейни музика и текст и носи заглавието „И аз съм тук“. През 2015 г., песента  и носи наградата на БГ РАДИО за най-добър текст.

 

Сценарист и режисьор на спектакъла е Димитър Шарков - режисьор в БНТ.

 

« назад