Велико Търново отбелязва празника си с богата и атрактивна програма

Велико Търново отбелязва празника си с богата и атрактивна програма

Велико Търново отбелязва празника си 22 март с богата и атрактивна програма. Акцентите бяха представени от директора на дирекция „Култура” в Общината Нелина Църова.

Празничната програма на 22 март по традиция ще започне в 7,30 ч със Света литургия в църквата Св. 40 мъченици”. От 9 ч. в двора на храма ще бъдат поднесени цветя на саркофага на цар Калоян. Двадесет минути по- късно ще бъде декламиран  текст от Асеневата колона, а слово ще произнесе кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Следват водосвет, благослов за здраве, поръсване на знамената на Националния военен университет и на Велико Търново, както и празнично шествие с портретите на благодетелите на града. То започва от храма на Асеневци в подножието на Царевец и завършва пред сградата на Общината. В 10,30 ч. там ще се състои празничен ритуал по издигане на знамената, а празнично слово ще произнесе Даниел Панов.

В 11,00 ч.  пред сградата на Община Велико Търново започва втората версия на спектакъла концерт „Моят град - Търновград”, дело на режисьора Димитър Шарков. Участват МДТ „Константин Кисимов“, група „Вакали“, Даниел Спасов и Милен Иванов – солисти на „Мистерията на българските гласове“, Биг бенд при Община Велико Търново, ПФА „Искра“, хор „Кантилена“ при НЧ „Искра“, ВГ „Пеещи камбанки“, Театрално студио „Усмивка“ и „Виргиния балет“ при Младежки дом-Велико Търново, ДЮФА „Българче“, ВГ от СОУ „Емилиян Станев“, ТК „Ксани денс“, ТК „Зоки“, Танцово студио „Ун бесо“, ВГ от ВТУ с ръководител проф. Сребра Михалева, ВГ „Бест сингърс“

В същия час в Голямата зала на МДТ „К. Кисимов”  ще бъде дадено началото на  тържествена сесия на Великотърновския общински съвет.  В 12,00 ч. пред сградата на Общината ще бъдат представени удостоените със званието Почетен гражданин и носителите на Награда „Велико Търново“. В 13,30 ч, концертната програма продължава с участието на великотърновски изпълнители и формации.

Акцент в празничния ден е и безплатната пешеходна обиколка с беседа „Духовното величие на столичния Търновград”, която ще протече от 14 до 17 ч., като сборният пункт в пред Царевец. На 22 март църквата „Св.40 мъченици“ ще работи с безплатен вход за гражданите.

Както всяка година от 16,30 ч. пред Европейски информационен център ще започне подгряващо парти, а час по- късно ще тръгне и традиционният стрийт-парад. 
В 19,50 ч. на  площад „Цар Асен І“ще бъдат пуснати 150 летящи хартиени фенери. В 20 ч. великотърновци и гостите на града ще могат да се насладят на Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“, както и на атрактивни фойерверки.
 

« назад