Антиквариат "Стоян Чаушев"

Антиквариат "Стоян Чаушев"
Антиквариат "Стоян Чаушев"Антиквариат "Стоян Чаушев"

УНИКАЛНА КОЛЕКЦИЯ ОТ НАД 350 МОДЕЛА РАДИОАПАРАТИ ПРИТЕЖАВА 77-ГОДИШНИЯТ СТОЯН ЧАУШЕВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това е най-голямата колекция у нас, а вероятно и на Балканите, като сред експонатите има изключително редки и ценни модели. Хобито му към радиоапаратите е още от детска възраст, когато едва 12-годишен получава кутия с инструменти от баща си. Макар все още дете, той умело се справя със задачата да усъвършенства семейното радио, марка „Телефункен“, който дотогава улавял само средни вълни, а след „намесата му” започва да приема радио „Свободна Европа“.
Семейството на Стоян Чаушев е едно от хилядите на прокудените българи от Беломорска Тракия, които намират спасение в районите около Варна и Бургас. Родителите му се заселват в бургаското село Долно Езерово, надявайки се, че един ден ще се завърнат в родния край, което обаче си остава само мечта.
Стоян е най-малкото дете в семейството и единствен син. Споделя, че това е една от причините, заради която винаги е подкрепян и насърчаван в амбициите си от баща си, който бил изключително начетен и ерудиран човек, завършил прочутия „Робърт колеж“ в Истанбул. Заради страстта си към техниката Стоян се записва в първия кръжок у нас по радиотехника, който се провежда в Бургас. Това разпалва още повече страстта му към майсторенето и техниката и така се записва да учи в Радиотехникума в морския град. Съдбата го довежда във Велико Търново през 1957 г., където е разпределен на работа след дипломирането си и един от двамата радиотехници в града. Съвсем естествено се появява и колекционерската страст на Стоян към радиоапаратите, които започва да колекционира. Днес притежава най-голямата колекция от уникални и ценни модели, всеки от които може да работи. В колекцията си има и модели на компании, които съществуват и до днес.
„Преди години в България имаше предимно немски, унгарски и холандски модели – „Телефункен“, „Орион“, а след 9 септември пазарът се насити със съветски радиоапарати и такива, произведени в ГДР. „Макар да нямам интерес към съветските апарати, имам и от тях, като съм събрал всички модели, които са внесени в България. Аз лично съм привърженик на старата техника и немските модели“, споделя Стоян Чаушев. Някои от експонатите си успява да намери срещу замяна с негови приятели и колекционери от Европа, които често търсят съветски модели, каквито Стоян притежава. Така успява да се сдобие с някои ценни устройства, произведени в Западна Европа. Сред редките модели, притежание на търновеца, е и моделът на първия радиоприемник, създаден от италианския изобретател Гулиелмо Маркони. Според западния свят именно той е бащата на радиото, а не руският физик Александър Попов. Почти цялата колекция на Стоян Чаушев се намира в къщата му в Церова кория, където е и работилницата му. Макар да има много желаещи да купят някои от апаратите, Стоян Чаушев е категоричен, че не ги продава. Склонен е да се раздели с някой модел, но само срещу замяна с друг, категоричен е колекционерът.

СТАРАТА ТЕХНИКА – ПО-ДОБРА ОТ СЪВРЕМЕННАТА

Един от най-любопитните радиоапарати в колекцията му е германско радио, модел от 1935 г., подарявано на всеки германец, станал член на нацистката партия. Моделът, разбира се, е улавял само една честота на Радио Берлин, което предавало речите на фюрера и пропагандирало идеите на партията. Приемникът и досега пази върху себе си символите и свастиките на нацистката партия. Самият модел е VE 301, което съвсем не е случайна серия и произлиза от думите Volk, което в превод от немски означава „народен”, „хора”, и Empfänger – „приемник” или „радиото на народа“. Цифрите също имат своето значение и крият в себе си кодирана датата 30.01., когато през 1933 г. Хитлер идва на власт. Търновският колекционер притежава и модел, произведен през март 1945 г., използван по време на Втората световна война в немските танкови войски. В разнообразната колекция търновецът има също уникални модели на „Филипс“, които и до днес впечатляват разбирачите. Един от скъпите апарати е от 1938 г., какъвто си е купил самият Алфред Круп, познат на света като Краля на оръдията. По това време подобно радио можели да си позволят само най-заможните хора, тъй като цената му достигала годишната средна заплата по онова време. В колекцията, разбира се, е и класиката в радиотехниката – немският „Телефункен“, който е от средата на 20-те години на миналия век и се включва с ключ. Десетки са и другите марки, впечатляващи разбирачите от ретроапаратите. Почетно място в колекцията е и най-добрият радиоапарат, произведен в България - „Тулан“, в едноименната фабрика в Бургас, както и радио „Адмиралъ“. Сред ценните модели е и австрийският радиоприемник марка Radione. Майсторът обаче е категоричен, че старата техника по нищо не отстъпва на съвременната.

СТОЯН ЧАУШЕВ СГЛОБЯВА ПЪРВИЯ ТЕЛЕВИЗОР, КОЙТО ПОКАЗВА НА ТЪРНОВЦИ

Първият телевизор, който сглобява Стоян Чаушев, е направен по схемата на съветския КВН през 1958 г., още преди появата на добре познатия телевизор „Опера“, който се появява четири години по-късно. И тъй като тогава все още не е имало българска телевизия, приемникът хваща сигнал от Букурещ. Изобретението е включено в изложба в Профсъюзния дом във Велико Търново, а майсторът получава грамота от организаторите.
Днес Стоян Чаушев се гордее, че хобито и страстта му към колекционирането на радиоапарати и усета към тях е наследил синът му Павлин. С усмивка казва, че чиракът отдавна е надминал майстора си и се справя много по-добре от него. Днес и двамата поправят старите модели, които купуват от страната и чужбина. Макар че Павлин е етнолог по образование, отделя много от времето си в антикварния магазин на баща си и в работилницата в Церова кория, където поправят моделите. Познава в детайли всеки един радиоапарат, принципите му на работа и подробно знае неговата история.
Сред хобитата на семейството е и колекционирането на редки книги. Притежават огромна библиотека, която включва над 10 хиляди тома, като най-старите от тях са от 17 век. Притежание на Стоян Чаушев са и всички томове на „Държавен вестник“ от 1887 г. до средата на 20-те години на миналия век. Има също колекция от марки и монети, но най-голямата му гордост е колекцията от радиоапарати. Днес той и синът му притежават антикварен магазин във Велико Търново, в който могат да се намерят уникални старинни предмети. Сред любопитните и причудливи експонати е красива музикална кутия за пури от 1910 г. В магазина любителите антиквари могат да намерят също пафти, старинни бижута, сервизи, съдове, прибори за хранене, картини, монети, полилеи, лампи, музикални кутии и стари часовници.

0887226541